Aside

Interview Financieel Dagblad

Steven Bakker stopt bij zijn eigen BAS Groep, de eigenaar van elektronicaketens Dixons, MyCom en iCentre. Hij heeft zijn meerderheidsbelang verkocht en draagt het ceo-schap per 1 april over aan Peter Brussel (57), voormalig directeur bij branchegenoot BCC en laatstelijk actief als bestuurslid van detailhandelsconcern Blokker Holding.

De 46-jarige Bakker zette achttien jaar geleden zijn eigen bedrijf op, dat hij uitbouwde tot een winkelgroep met 1300 personeelsleden en circa €400 mln omzet. Hij baarde daarbij opzien door een aantal acquisities, waaronder die van het bijna failliete Dixons, die hij vervolgens fors reorganiseerde.

Bakker heeft de aandelen verkocht aan zijn mede-aandeelhouders, twee onbekende private investeerders. De partijen doen geen mededelingen over het verkoopbedrag. ‘De transactie is naar ieders tevredenheid’, zegt Bakker hierover. Hij blijft wel als adviseur aan de onderneming uit Almere verbonden.

De BAS Groep-oprichter zegt tot zijn besluit te zijn gekomen, omdat zijn onderneming in een andere fase is terechtgekomen. ‘Een bedrijf heeft in elke fase van zijn bestaan behoefte aan een andersoortige ceo. Ik krijg veel energie van visieontwikkeling en innovatie, en daar is in deze fase van de BAS Group minder behoefte aan. Het komt nu meer aan op het managen van 1300 mensen en het realiseren van operational excellence.’

De nieuwe ceo Peter Brussel zal leiding geven aan het directieteam van de BAS Group, dat verder bestaat uit Caspar Klinkhamer (chief operational officer) en Allen Pheiffer (chief financial officer).

BAS Groep kende anderhalf jaar terug een zware periode. De onderneming moest anderhalf jaar terug na een periode van snelle expansie een herfinanciering afspreken met ABN Amro en ING. Volgens Bakker heeft zijn terugtreden hier echter niets mee te maken.

‘Door de verkoop van mijn aandelen kan ik weer gaan pionieren’, zegt Bakker. Tegelijk valt het vertrek bij BAS Groep hem ook zwaar. ‘Ik zie het ook als mijn kind. Samen met mijn vrouw heb ik hier achttien jaar mijn ziel en zaligheid in gestopt.’

Bakker wil samen met zijn echtgenote Sharon Tan, verantwoordelijk voor inkoop bij BAS Groep, de wereld over om retailers te adviseren over digitale verkopen in combinatie met fysieke handel. Hiertoe zijn al contacten met een aantal partijen, waaronder Forbes Digital uit Londen, onderdeel van het gelijknamige zakenblad.

Anderhalf jaar geleden zei Bakker over zijn drijfveren tegenover het FD. ‘Ik vind het leuk om de achterkant van een bedrijf te organiseren, om te zoeken naar logistieke oplossingen en de IT-systemen te optimaliseren. Ongemerkt bouw je dan een platform waar andere organisaties moeiteloos op kunnen aansluiten. In de consumentenelektronica gaat het om volume. De sector is gedwongen te consolideren. Dus als zich mogelijkheden aandienen, dan grijpen we die. Het kostte ons twee dagen om iCentre te integreren zonder een euro aan kosten toe te voegen.’