Opinie in het FD

Dit is typisch een teken dat de markt volwassen aan het worden is’, zegt technologiedeskundige Steven Bakker, voormalig eigenaar van winkelketen BAS Group (Dixons, MyCom en iCentre). De afgelopen jaren kende de sector een grote verkoopgolf aan consumenten die nog geen smartphone hadden. Inmiddels heeft een groot deel van de consumenten een smartphone, in Nederland 90% van de telefoongebruikers.

Tegenwind voor smartphonefabrikanten

Smartphonefabrikanten worden hard geraakt nu consumenten steeds langer doen met hun smartphone. Zowel Apple als Samsung waarschuwde de afgelopen dagen dat de vraag naar smartphones onder druk staat.

Dinsdag voorspelde Apple dat de omzet dit kwartaal lager uitvalt vanwege tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone. Het was voor het eerst in dertien jaar dat het Amerikaanse technologiebedrijf met een dergelijke waarschuwing kwam. Donderdag had concurrent Samsung een vergelijkbare boodschap: de vraag naar smartphones en tablets neemt af.

Te goed

‘Dit is typisch een teken dat de markt volwassen aan het worden is’, zegt technologiedeskundige Steven Bakker, voormalig eigenaar van winkelketen BAS Group (Dixons, MyCom en iCentre). De afgelopen jaren kende de sector een grote verkoopgolf aan consumenten die nog geen smartphone hadden. Inmiddels heeft een groot deel van de consumenten een smartphone, in Nederland 90% van de telefoongebruikers.
Ook de vervangingsmarkt groeit minder snel. Consumenten doen langer met hun toestel dan voorheen, gemiddeld 26 maanden, waar dat eerder 20 maanden was. ‘Er is weinig innovatie geweest op het gebied van software, daardoor is nieuwe hardware ook niet nodig’, zegt Bakker. ‘De huidige applicaties zijn ook op een toestel van vier jaar oud te gebruiken. Eigenlijk zijn de toestellen te goed.’

Moeilijk

Samsung meldde donderdag een nettowinst in het vierde kwartaal van omgerekend €2,4 mrd, 40% minder dan analisten hadden verwacht. Samsung heeft het al langer moeilijk. Het bedrijf verloor in 2015 ruim €7 mrd aan beurswaarde. Het was het derde jaar op rij dat het aandeel waarde verloor, in 2015 met ruim 5%.

Apple meldde dinsdag dat het 74,8 miljoen iPhones had verkocht in het laatste kwartaal van 2015, de eerste volle periode waarin de nieuwe 6S en 6S Plus beschikbaar waren. Analisten hadden vooraf verwacht dat Apple 75,5 miljoen exemplaren zou verkopen. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers waren de winst en de omzet van Apple nog nooit zo hoog. Het kwartaal dat eindigde op 26 december kende een nettowinst van $18,36 mrd, 1,9% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bedroeg $75,87 mrd, een toename van 1,7%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>