de ondernemer.nl

Watson, MacIntosh Retail of BAS Group; grote kans dat u nog nooit van deze bedrijven heeft gehoord, maar er wel heeft geshopt. De bedrijven behoren tot de retailreuzen die onze binnensteden domineren. Ze bezitten een groot aantal winkelformules, waardoor consumenten de indruk krijgen dat in de binnensteden een groot aantal bedrijven actief is. Maar niets is minder waar, blijkt wel uit onderstaande lijst van conglomeraten.

De winkelstraten van de Nederlandse binnensteden worden gedomineerd door een handvol grote bedrijven. Shoppen bij Kruidvat en Ici Paris is kassa voor dezelfde holding, en of je nu koopt bij Blokker, Xenos of Bart Smit, het is allemaal één pot nat. Dit zijn de reuzen die de dienst uitmaken in onze stadscentra.

Watson, MacIntosh Retail of BAS Group; grote kans dat u nog nooit van deze bedrijven heeft gehoord, maar er wel heeft geshopt. De bedrijven behoren tot de retailreuzen die onze binnensteden domineren. Ze bezitten een groot aantal winkelformules, waardoor consumenten de indruk krijgen dat in de binnensteden een groot aantal bedrijven actief is. Maar niets is minder waar, blijkt wel uit onderstaande lijst van conglomeraten.

Overigens hebben we in de lijst de grote warenhuizen Bijenkorf, V&D en HEMA niet meegenomen. Dat zijn op zichzelf staande ketens van afzonderlijke moederbedrijven.

1. A.S. Watson Benelux
De grootste keten uit deze holding is Kruidvat, dat met meer dan duizend winkels alomtegenwoordig is in de Nederlandse binnensteden. Maar naast de keten die zich aanprijst als ‘steeds verrassend altijd voordelig’, vallen ook buurtdrogist Trekpleister, outletketen Prijsmepper en deparfumeriewinkels van ICI Paris XL en Pour Vous onder de holding die onderdeel is van de A.S. Watson Group uit Hong Kong. Het moederbedrijf is de grootste drogisterijketen ter wereld.

Opgericht: 1975 (Kruidvat)
Hoofdzetel: Renswoude
Merken:
Kruidvat
Trekpleister
ICI Paris XL
Prijsmepper
Pour Vous

2. Blokker Holding
Dit concern is de grote jongen op het gebied van speelgoed, huishoudelijke artikelen en woning- en tuininrichting. Blokker is met 836 filialen in de Benelux en Suriname de grootste keten. Maar ook Xenos, Marskramer en Leen Bakker behoren tot de holding. En of je je speelgoed nu bij Bart Smit of Intertoys koopt, het zal het bedrijf worst wezen. Alle winkels van die ketens behoren tot het van oorsprong Hoornse concern.

Opgericht: 1896
Hoofdzetel: Laren
Merken:
Bart Smit
Big Bazar
Blokker
Intertoys
Leen Bakker
Marskramer
Xenos

3. MacIntosh Retail Group
Grote kans dat u schoenen draagt van dit Maastrichtse detailhandelsbedrijf met een omzet van 640,3 miljoen euro en ruim 11.000 medewerkers. Of het nu gaat om budget-sneakers van Scapino, herenschoenen van Manfield of kekke stappers van Invito, al deze winkels behoren tot de MacIntosh Retail Group. Ook schoenenketens Dolcis en PRO 0031 behoren tot de keten die voortkomt uit een samenwerking tussen de Nederlandse Staatsmijnen en het Britse Dunlop Rubber. Het bedrijf is bovendien eigenaar van woonketen Kwantum. Het deed het onlangs failliet verklaarde Halfords in 2013 van de hand.

Opgericht: 1949
Hoofdzetel: Maastricht
Merken:
Scapino
Invito
Manfield
Dolcis
Pro 0031
Steve Madden
Kwantum

4. Koninklijke Ahold N.V.
De arm van de Zaanse grootgrutter reikt verder dan de bekende supermarktformules Albert Heijn en AH to go. Ook drogisterijketen Etos – in 1918 opgericht voor Philips-personeel in Eindhoven – behoort tot het concern. Drank inslaan en statafels huren voor verjaardagsfeestjes kan bij drankenhandel Gall & Gall.

Opgericht: 1887
Hoofdzetel: Zaandam
Merken:
Albert Heijn
AH to go
Etos
Gall & Gall

5. BAS Group
Dit bedrijf domineert in de binnensteden met verschillende elektronicaketens. Dixons is daarvan met ongeveer 100 filialen de grootste. Daarnaast is het bedrijf eigenaar van computerketen MyCom en Apple-winkel iCentre. De formules Vobis en Dynabite werden door het bedrijf opgeheven.

Opgericht: 1996
Hoofdzetel: Almere
Merken:
Dixons
MyCom
iCentre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>